Sosyal Medya

Coğrafyamız

İdlib’den El Bâb’a takviye geliyor

Halep’te ateşkes sağlandıktan sonra şehirden tahliye edilip İdlib’e geçen muhalifler, burada Nusra Cephesi’nden ayrılıp aileleriyle birlikte yarın Türkiye’ye geçiyor. Aileleri Türkiye’de koruma altına alınacak olan muhalifler birkaç gün içinde Fırat Kalkanı Operasyonu’na dâhil olacak.



Al Jazeera’ye bilgi veren Ä°dlib’deki muhalif kaynaklara göre, Türkiye’nin desteklediÄŸi muhalif grupların Ä°dlib’den ayrılmasının ardından Rusya ve Suriye rejiminin Ä°dlib’e yönelik operasyon düzenlemesi bekleniyor.

Ä°dlib’e operasyon hazırlığı

Rejimin kontrolünün bulunmadığı Ä°dlib, Åžam'ın Fethi Cephesi'nin en güçlü olduÄŸu bölge. Örgüt, birkaç ay önce Nusra Cephesi olan adını deÄŸiÅŸtirmiÅŸ, baÄŸlı olduÄŸu El Kaide ile olan iliÅŸkilerini de kestiÄŸini duyurmuÅŸtu. Nusra Cephesi, Türkiye, Rusya, ABD ve birçok Avrupa ülkesinin terör örgütleri listesinde bulunuyor. 

Halep’te Rusya ve rejimin aylar süren bombardımanının ardından birkaç kilometrekarelik alana sıkışan muhalifler ve siviller, Rusya ve Türkiye’nin arabuluculuÄŸuyla saÄŸlanan ateÅŸkes sonrası 15 Aralık itibariyle Ä°dlib’e gönderilmiÅŸti. Tahliyeler sürerken gazetecilerin sorularını yanıtlayan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri Suriye Özel Temcilsi Staffan De Mistura, rejimin Ä°dlib’e de operasyon düzenlemesinden endiÅŸe ettiklerini söylemiÅŸti.

20 Aralık’ta Moskova’da bir araya gelen Türk, Rus ve Ä°ranlı dışiÅŸleri bakanları, birkaç konunun yanı sıra terör örgütleriyle mücadele konusunda da uzlaÅŸma saÄŸladı. Bu üç ülkenin de terör örgütü kabul ettiÄŸi iki grup var: IŞİD ve Nusra Cephesi. Türk yetkililer, Halep’ten sonra sıranın Ä°dlib’e geleceÄŸi endiÅŸesiyle Halep’ten ayrılan siviller için Ä°dlib’in dışında, Türkiye sınırında çadırkentler kurdu.

Reuters’a konuÅŸan Ä°dlibli kaynaklar da, son iki günde Rusya’nın Ä°dlib civarındaki hava bombardımanını artırdığını söyledi.

Ä°dlib’den Fırat Kalkanı'na

Tahliyeler sırasında Halep’ten çıkarak Ä°dlib’e giden muhalif kaynakların Al Jazeera’ye verdiÄŸi bilgiye göre Rusya ve rejim, Türkiye’nin talebi üzerine ÅŸu an için Ä°dlib’e yönelik büyük bir bombardıman yapmıyor.

Türk yetkililer, son tahliyelerin de 22 Aralık günü tamamlanmasıyla birlikte Ä°dlib’deki muhalif savaşçıların ve ailelerin isimlerini aldı. Nusra Cephesi dışında kalan muhalif gruplar burada ayrıştırılarak aileleriyle birlikte yarından itibaren Türkiye’ye geçmeye baÅŸlıyor. Aileler Türkiye’deki barınma merkezlerine yerleÅŸtirilirken, muhalif savaşçılar Cerablus ve Çobanbey üzerinden Fırat Kalkanı Operasyonu’na dâhil olacak.

El Bâb’da acil ihtiyaç olması sebebiyle bu muhaliflerin birkaç gün içinde Suriye'ye geçerek operasyona katılması planlanıyor. Halep'ten tahliye edilen bazı komutanlar Türkiye'de koordinasyon için çalışmaya baÅŸladı.

Nureddin Zengi birlikleriyle Türkmen Mehmed Fatih, muntasır Billah ve Sultan Murad Tugayları’na mensup bu muhaliflerin sayısının 300'ün üzerinde olması bekleniyor. El Bâb’da savaÅŸan yaklaşık iki bin kiÅŸilik Özgür Suriye Ordusu mensubunun çoÄŸunluÄŸu da bu tugaylara dâhil olan ve farklı bölgelerden gelen muhaliflerden oluÅŸuyor.

Bayırbucak için de Fırat Kalkanı formülü

Ä°dlib’e yönelik yoÄŸun bombardımanın baÅŸlaması halinde, Hatay sınırında bulunan Türkmendağı ve Bayırbucak bölgesindeki Türkmenlerin de tek çıkış yolu Türkiye sınırı olacak. Ä°dlib bölgesindeki muhaliflerden gelen desteÄŸin kesilmesi ihtimalini deÄŸerlendiren Türkmenler, Türk yetkililerle birlikte Fırat Kalkanı Operasyonu’na dâhil olma ihtimâlini deÄŸerlendiriyor.

Menbic için henüz bir planlama yapılmadığını belirten muhalif kaynaklar, El Bâb’da kış ÅŸartlarında daha yavaÅŸ ilerleyebildiklerini, biraz daha zaman alacak olan operasyonun tamamlanmasının ardından diÄŸer bölgelerle ilgili çalışmaların baÅŸlayabileceÄŸini söylüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.